Työpaja oli opettaja opinnoissa alkuvaihessa ja sieltä minulle jäi hyvin mieleen e-oppiminen on oikeaa oppimista. Siellä oli luennointia e-oppimisesta ja yksi mielenkiintoinen esitys oli kiltakoulusta. Teknologian ansiosta oppimista voi tapahtua myös erilaisten opetuspelien avulla. Olen itse nyt oppinut videon käytön tehokkaaksi keinoksi oppia näkemisen kautta omaa alaa esittäessä ja opettaessa. Osaan nyt tehdä, muokata ja editoida videon opetus käyttöön. Videon tekeminen on monivaiheinen prosessi, joka ei ole itsestään selvyys, vaan videon tekemisen taitoja pitää ylläpitää ja uudistaa teknologian uudistuessa, jos tulee uusia opetusmenetelmiä, niin käyttää opetuksen tukena.
Pedagogisen osaamisen vuorovaikutustaidot kehittyvät ammattiopettajalla ajan myötä, mutta se on tärkeä ominaisuus, mutta jokaisen ammattiopettajan pitää saada toimimaan vuorovaikutus oppilaiden kanssa. Omien opiskelujen aikana olen tehnyt ryhmässä näyttelemistä, vuorovaikuutustaitojen esittämistä esineiden avulla ilman puheviestintää sekä kaikenlaisia rooli leikkejä, jotka ovat olleet uusia mukavia tapoja lähestyä asioita ongelma tilanteiden ratkaisemisessa sekä ristiriita tilanteessa johtajan alaisen välillä.
Tulevana ammattiopettajana pedagogisen osaamisen toteutusosaaminen ja uusien opetusmenetelmien käyttö on oman tietokoneen sekä sovellusohjelmien hallinnan vuoksi hyvällä pohjalla. Opiskelujen aikana olen oppinut uusia hyviä opetusmenetelmiä joista voin mainita, vielä esittävän opetusmnentelmän käytön muulla tavalla, kuin aikaisemmin ennen opettajan opintoja opitulla PowerPoint esityksellä. Osaan tehdä sen monilla muilla esitys tavoilla, joista esimerkiksi learning cafe, padlet-seinän käyttö ryhmätyö menetelminä. Työkaluina Emaze, Prezi-ohjelmien käyttö opetuksen esittävissä opetusmenetelmissä. Tein oman näyttöportfolio esityksen juuri edellä mainitulla ohjelmalla.
Opetusharjoittelun aikana suunnitteluosaaminen nousi tärkeäksi osaamiseksi, että pystyi yleensä opettamaan opetussuunitelman sähkö- ja automaatio perustutkinto 2009 mukaan ja osion sähkömateriaalin tunteminen ja käyttö. Opettaja opiskelujen myötä olen saanut hyvät valmiudet sekä lähtökohdan ammattiopettajan ydinosaamisen alueilla. Tiesin jo opetusharjoitteluun valmistautuessa oman käytännön osaamisen auttavan opetusharjoittelun ydinsuunnitelman tekemisessä ja oman alan asioiden osaamisessa. Lisäksi aikasempi kouluttajana toimiminen teki valmistautumisesta helpomman ja tiesin mitä oli odotettavissa.
Opetusharjoittelu aika toi mukaan paljon näkemystä miten asiat voidaan opettaa erilaisille opiskelijoille oli lähtötaso sitten miten alhainen tahansa. Pedagoginen osaaminen meni eteenpäin opetusharjoittelun aikana. Huomasin oman kehittymisen siinä, että teoria opetuksen oikealainen suunnitteleminen ja opetusmentetelmien vaihtelu sai opiskelijoiden motivaation ja oppimisen pysymään korkealla tasolla. Hyvää vaihtelua toi konkreettisesti asioiden ja esineiden esittäminen sekä tutkiminen. Myös videoiden ja tuotevalmistajien verkkosivujen näyttäminen tuo hyvin mukavaa vaihtelua opettamisen arkeen.
Aikaisemmin tekemäni kouluttajan työ auttoi pääsemään tutuksi oppilaitoksen henkilökuntaan, tapoihin ja käytettävään opetussuunnitelmaan. Näin tiimityö onnistui kohtuullisesti yhteistyössä tuttujen opettajien kanssa ja vaikeuksia toi mukanaan se, että ei ollut henkilökohtaisia kulkuoikeuksia ja luokkatilojen varaaminen opetusharjoittelussa. Opetusharjoittelun osaamistavoitteet oli asetettu kolmikantaista arviointia varten, joka tuli purkaa omalta osalta kolmikantaisessa arviointikeskustelussa. Opetusharjoittelun jälkeen sain rakentavaa palautetta omalta ohjaavalta opettajalta ja omalta tuutorilta. Jatkossa osaan kiinnittää huomiota annettuun palautteeseen ja toimia, vielä paremmin opetusta suunniteltaessa erilaisen koulupohjien omaavien opiskelijoiden osalta. Näen ammattiopettajana tärkeäksi, että ne jotka oppivat asiat nopeammin, niin eivät turhaudu vaan heille tehdään lisää harjoituksia ja tehtäviä oppimisen edistämiseksi sekä motivaation ylläpitämiseksi korkealla tasolla.
Ammattiopettajana pedagogisessa osaamisessa nousee tärkeäksi arviointi- ja palaute osaaminen. Opetusharjoittelun aikana en voinut arvioida, kuin oppilaiden oppimisen opetuksen aikana. Käytin arvioimiseen oppilaita saamaani palautetta opetuksesta. Tein oppilaille palautelomakkeen ennen opetusharjoittelun aloittamista. Opetusharjoittelussa tein myös oppilaista havainnointia opetuksen edetessä ja sain näin hyvän käsityksen oppilaiden oppimisen tasosta. Oppilailta saama palaute antoi "aimo annoksen" lisää luottamusta omaan tekemiseen ammattiopettajana. Olen myös aikaisemmin tehnyt oppilaan osaamisen arviointia perustutkintolaisen näyttötilaisuuksissa. Aikaisemmin olen myös tehnyt oppilaiden arviointia opetusympäristössä oppimisen ja osaamisen osalta.
Pedagogisten osaamisen kasvatuksellisien asioiden ymmärtäminen alkoi vasta hahmottumaan itselle kasvatustieteen opintojen aikana. Aikaisemmat opetukset, tekemiset sekä kasvatukselliset taidot saivat kasvatustieteen termien käytön merkityksen opetukseen. Nyt voin sanoa, että olen aikaisemmin tehnyt sekä toteuttanut asioita tietämättä mitä ne todellisuudessa tarkoittaa kasvatustieteen kannalta. Kasvatutieteen historia, kasvatuspsykologia, kasvatussosiologia ja didaktiikka ovat nyt hahmottaneet asiaa paremmin ymmärtämään ammattiopettajana toimiessa. Uutena voisin mainita verkkokeskustelun opetusmenetelmänä. Verkkokeskustelussa opetusalustaan nostetaan esimerkiksi kasvatustieteestä virikekysymykset ja oppilaat voivat vastata ja pohtia omaa näkemystä virikekysymyksiin. Uskon, että toimii hyvin opetuksen tukena.
Ammattiopettajan opetustoimintaan vaikuttavat hänen käsityksenä oppimisesta ja opetuksesta. Oppimiskäsitykset luovat perustan oman pedagogisen ajattelun ja käyttöteorian kehittämiseen. Käyttöteoria on laaja ja systemaattinen opetusta koskeva opettajan henkilökohtainen teoria , joka luo puitteet käytännön toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Löysin yhden hyvän kaavion oppimiskäsityksen teoreettisten lähtökohtien kuvaamiseen Jyväskylän ammattikorkeakoulun verkkosivulta.
http://oppimateriaalit.jamk.fi/oppimiskasitykset/Ammattiopettajan opetustoimintaan vaikuttavat hänen käsityksenä oppimisesta ja opetuksesta. Oppimiskäsitykset luovat perustan oman pedagogisen ajattelun ja käyttöteorian kehittämiseen. Käyttöteoria on laaja ja systemaattinen opetusta koskeva opettajan henkilökohtainen teoria , joka luo puitteet käytännön toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Löysin yhden hyvän kaavion oppimiskäsityksen teoreettisten lähtökohtien kuvaamiseen Jyväskylän ammattikorkeakoulun verkkosivulta.
Uutena ammattiopettajana olen saanut paljon uusia ideoita, ajatuksia tekemiseen ja toteuttamiseen. Tulevaisuudessa opettajan opinnoissa jo opittua ja teknologian myötä tulevia haasteita katson inspiroivin mielin ja aivan uusin avarammin katsein.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti